Ako začať s „Vapovaním“...

01. dec'23

Ak ste nový vaper alebo fajčiar a chceli by ste začať s vapovaním, máme pre Vás stručný návod.

  • Čo je to vlastne vape?
  • Aký je rozdiel medzi vapovaním a fajčením?
  • Poskytne vape rovnaký prísun nikotínu ako cigareta?
  • Aká je zdravšia?
  • Ako si čo najviac vychutnať pôžitok z vapovania?

Ak hľadáte odpovede na podobné otázky, čítajte ďalej a dozviete sa viac.

undefined

V úvode treba poznamenať, že fajčenie a vapovanie ani zďaleka nie je to isté. Pri fajčení tabakových
výrobkov horí tabak a vdychujete dym ktorý vzniká pri jeho spaľovaní. Pri vapovaní používate elektronickú cigaretu na zahrievanie kvapaliny (tzv. liquidu) a vytvára sa para, ktorú vdychujete. Táto neobsahuje žiadne toxické zlúčeniny, aké sa nachádzajú v dyme klasických cigariet. Okrem týchto dvoch typov fajčenia je momentálne veľmi populárne fajčenie cigariet na báze zahrievania tabaku, kde neprichádza priamo k horeniu ale tabak sa stále využíva. My sa ale dnes zameriame na plnohodnotné elektronické cigarety na báze zahrievania liquidu.

Podľa vkusu a preferencíí si môžete vybrať hneď z niekoľkých druhov zariadení na vapovanie.

  • Existujú jednorazové e-cigarety
  • „vape peny“
  • alebo opakovateľne napĺňané vaporizery.

jednorazové e-cigarety sú najzákladnejšou formou vapingu. Po použití ich môžete jednoducho vyhodiť. „Vape peny“ vyzerajú podobne, ale majú nabíjateľnú batériu. Vaporizéry sú ešte o niečo sofistikovanejšie. Dovoľujú upraviť vzhľad, chuť liquidu ale aj výkon e-cigarety.

Ako začať s vapovaním?

Skúste to inak, akoby to urobil fajčiar. Fajčenie totiž najviac škodí vášmu hrdlu a pľúcam, ale pri vapovaní sa väčšina pary ani nedostane do vašich pľúc. Práve naopak, vapovanie začína hneď ako dym opustí cigaretu a nikotín sa tak dostáva do vášho mozgu cez ústnu dutinu bez škodlivých negatívnych účinkov spájaných s fajčením. Správne vapovanie prebieha pomalšie a regulovanejšie. Vyskúšajte dýchať hlbšie a zadržať dych na niekoľko sekúnd pred vydýchnutím. Áno, celé vapovanie je o pôžitku, chuti a uvoľnení, nie o rýchlej cigarete „na dva ťahy“. Aj samotné množstvom nikotínu pri fajčení a vapovaní je odlišné. Platí tu všeobecné pravidlo, že vaša bežná spotreba nikotínu pri vapingu by mala klesnúť oproti bežným cigaretám na polovicu.

Takže ... Stačí si už len vybrať svoju obľúbenú príchuť a vyskúšať.

VapII